https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе номинирана за Награди „Златна ябълка“ 2023 г. за своята социална...

Община Русе номинирана за Награди „Златна ябълка“ 2023 г. за своята социална дейност

Община Русе номинирана за Награди „Златна ябълка“ 2023 г. за своята социална дейност

Община Русе е номинирана за Наградите „Златна ябълка“ 2023 г. на Националната мрежа за децата заради водената активна политика за подобряване средата на децата. За наградата Русе ще се конкурира с Димитровград.

Осигуряване на финансова помощ за родителите, редовните заседания на Комисията за детето и достъпната инфраструктура са само част от критериите, които са разгледани от Националната мрежа за децата. В Община Русе бе стартиран и единственият в страната Кризисен център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск, който предлага 24-часови грижи. Неговото откриване се наложи вследствие на бежанската вълна през ГКПП „Дунав мост“ и увеличилите се опити за нелегален трафик на непридружени деца, граждани на Афганистан, Сирия и др. Неговият капацитет е 16 деца, за които отговарят 12 служители.

На всеки два месеца Община Русе провежда заседание на Комисия за детето. Там се представят различни добри практики и услуги, свързани с повишаване на информираността на обществото, родителите и екипите от институции, свързани със защита правата и интересите на децата. През ноември бе проведена и обучителна среща за надграждане на уменията за работа с младежи на всички участници в процеса на закрила на децата, с приоритет непридружени деца-чужди граждани, в риск от трафик и злоупотреба.

Общината има приета наредба, съгласно която от 2021 г. се предоставя еднократна помощ на близнаци в размер на 400 лв., а на второ родено бебе – 150 лв. Еднократна помощ до 1000 лв. се отпуска и на всички самотни родители, които отглеждат дете с увреждане, или на родители с увреждане, за обучение на децата. Отпускат се и финансови средства в размер на 300 лв. за деца, настанени в приемни семейства, за осигуряване на отдих и почивка.

Ежегодно Русе отбелязва и 20 ноември – Световният ден на децата, когато се разясняват правата и интересите им и възможностите за активно включване и участие в обществото.

За да подкрепите Русе в номинацията за община, дайте своя глас тук.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X