https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбщина Русе получи награда "Златна ябълка"

Община Русе получи награда “Златна ябълка”

Заради водената активна политика за подобряване средата на децата и спазване на правата и интересите им Община Русе бе отличена с Награда „Златна ябълка“ 2023 на Националната мрежа за децата. Церемонията по награждаването се състоя в София, а наградата в категория „Общини“ бе връчена на зам.-кмета Енчо Енчев и директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.

Осигуряване на финансова помощ за родителите, редовните заседания на Комисията за детето и достъпната инфраструктура, са само част от критериите, които са разгледани от Националната мрежа за децата. На всеки два месеца Община Русе провежда заседание на Комисията за детето. Там се представят различни добри практики и услуги за повишаване на информираността на обществото, родителите и екипите от институции, свързани със защита правата и интересите на децата.

Общината има приета наредба, съгласно която от 2021 г. се предоставя еднократна помощ на близнаци в размер на 400 лв., а на второ родено бебе – 150 лв. Еднократна помощ до 1000 лв. се отпуска и на всички самотни родители, които отглеждат дете с увреждане, или на родители с увреждане, за обучение на децата. Отпускат се и финансови средства в размер на 300 лв. за деца, настанени в приемни семейства, за осигуряване на отдих и почивка.

В Община Русе е стартиран и единственият в страната Кризисен център за непридружени деца чужди граждани и деца бежанци в риск, който предлага 24-часови грижи. Неговото откриване се наложи вследствие на бежанската вълна през ГКПП „Дунав мост“ и увеличилите се опити за нелегален трафик на непридружени деца, граждани на Афганистан, Сирия и др. Капацитетът на центъра е 16 деца с нает персонал от 12 служители. През ноември 2022 г. бе проведена и обучителна среща за надграждане на уменията за работа с младежи на всички участници в процеса на закрила на децата, с приоритет непридружени деца-чужди граждани, в риск от трафик и злоупотреба.

Ежегодно Русе отбелязва и 20 ноември – Световният ден на Конвенцията на ООН за детето, когато се разясняват правата и интересите им, и възможностите за активно включване и участие в обществото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X