https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе се включва в Националната кампания „Живот след инсулта“

Община Русе се включва в Националната кампания „Живот след инсулта“

Община Русе застава зад Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод 9 май – Европейския ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която администрацията успешно си партнира в последните 2 години, работейки за намаляване негативното въздействие на инсулта върху обществото.

В Европа кампанията тази година преминава под наслов „Живот след инсулт“. Темата е израз на общите усилия на обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Въпреки че в страната инсултът получава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и анализ като отправна точка за ефективна борба с него. Все пак могат да бъдат посочени някои данни на Асоциацията за инсулт и афазия, според които в страната през последните години се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати с трите най-чести симптома на инсулт:

– увисване на ъглите на устата;

– изтръпване и слабост в едната ръка;

– нарушения в говора.

Дори при един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

Асоциацията за инсулт и афазия в момента работи по своя инициатива по Национален план за борба с инсулта. Очаква се положително въздействие върху негативната статистика от реализацията на мерки по Плана за възстановяване, с които ще се разкрият и оборудват нови 10 специализирани звена, ще се закупят хеликоптери за оказване на спешна помощ. Работи се и по ново специализирано компютърно приложение за Спешната помощ, с което ще се извършва бързо и точно насочване на пациент с инсулт.

По непотвърдени данни към момента в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

Информация може да бъде потърсена от Асоциацията за инсулт и афазия

Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X