https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРумъния замразява назначенията в държавния сектор и намалява с 10% разходите на...

Румъния замразява назначенията в държавния сектор и намалява с 10% разходите на министерствата

Румънският премиер и лидер на Национално-либералната партия (НЛП) Николае Чука съобщи днес, че е взел решение заедно с коалиционните партньори за намаляване с 10 процента на разходите на министерствата и замразяване на назначенията в държания сектор, с изключение на образованието и здравеопазването, съобщава Аджерпрес, предава БТА.

“Завършихме заедно с коалиционните партньори разговорите за мерките за намаляване на бюджетните разходи. Решихме да намалим с 10 процента разходите на министерствата за стоки и услуги, да спрем покупките на превозни средства, на мебели, както и други несъществени разходи на обществените институции. Ще замразим назначенията в държавния сектор, като разбира се имаме предвид, че образованието и здравеопазването продължават да имат нужда от персонал”, написа Чука във Фейсбук.

Той посочи, че е установено, че има нужда от намаляване наполовина на броя на съветниците в кабинетите на висшите държавни служители от правителствения апарат.

“Ще отрежем от чиновниците и ще помогнем на румънските фермери! Ще намалим наполовина броя на съветниците в кабинетите на висшите чиновници, като същевременно подкрепим купуването на хранителни продукти от румънски производители за всички обществени институции”, се посочва още в публикацията на Чука, цитирана от телевизия Диджи 24.

Той добави, че на коалиционното заседание е решено въвеждането на къса верига на доставка – система с много ползи от икономическо, социално, екологично и здравно естество.

“По-точно, в тази верига икономическата дейност се извършва в производствения район или в близост до него и се осъществява с екологични и устойчиви средства за производство на селскостопански и хранителни продукти. Конкретно тази мярка ще означава, че продажбите ще се извършват от земеделския производител до потребителя с възможно най-малко посредници. Освен това обществените дружества, които извършват дейности в сферата на общественото хранене (училищни столове, военни поделения, болнични столове и т.н.), ще закупуват храни от съседните райони, в съответствие с утвърдените правила”, отбелязва румънският премиер.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X