https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиЗатвор за мъж, шофирал надрусан с три вида дрога в Бяла

Затвор за мъж, шофирал надрусан с три вида дрога в Бяла

Присъдата на Районен съд – Бяла, с която А. С. беше осъден на лишаване от свобода за срок от 2 години, глоба в размер на 1200 лв. и 5 години лишаване от правоуправление, бе потвърдена от по-горната инстанция и влезе в законна сила, научаваме от Окръжен съд – Русе.

Подсъдимият вече е бил осъждан веднъж през 2020 г. отново за управление на МПС след употреба на наркотични вещества (кокаин). Тогава му е било наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и 10 месеца лишаване от право да управлява МПС.

През този изпитателен срок на 26.01.2022 г. А. С. отново извършил същото деяние. Около 17,25 ч. се движил с управлявания от него „Мерцедес Ц200 ЦДИ“ по улиците на гр. Бяла. Видял полицейски патрул и се притеснил, защото бил употребил три вида наркотик. Спрял рязко и обърнал посоката на движение.

Въпреки подадения му звуков и светлинен сигнал, той не отбил, а започнал рисково да управлява автомобила, застрашавайки живота и здравето на останалите участници в движението. Преминал през няколко улици и се блъснал в бетонна ограда на ул. „11-ти декември“. Полицейските служители, които го следвали неотлъчно, му извършили проверка, при която им направило впечатление, че лъха на алкохол и се държи неадекватно и агресивно.

Техническите средства констатирали 0,83 на хиляда концентрация на алкохол и положителен резултат за употреба на кокаин и метамфетамин. Подсъдимият бил отведен във ФСМП – Бяла, където дал кръв и урина за изследване. Токсикохимичната експертиза впоследствие установила, че в кръвната му проба е имало метамфетамин и 0,15 на хиляда концентрация на алкохол, а в пробата му от урина – наличие на амфетамин, метамфетамин и кокаин.

А. С. признал вината си пред състав на Районен съд – Бяла и поискал съкратено производство, при което съгласно чл.58а от НК съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3. Първоначално определените 3 години лишаване от свобода са били намалени с 1/3 и на А. С. са били наложени наказания лишаване от свобода за срок от 2 години при първоначален строг режим, глоба в размер на 1200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години. Приспаднато е било времето, през което е бил задържан, считано от 10.10.2022 г. Било е приведено в изпълнение и наказанието от 10 месеца лишаване от свобода по условната присъда също при строг режим.

Подсъдимият счел наложените му наказания за явно несправедливи и поискал от второинстанционния съд да ги намали. Тричленният съдебен състав е констатирал, че Районен съд – Бяла правилно е отчел както смекчаващите обстоятелства – признание на вината и изразено съжаление, така и отегчаващите – лоши характеристични данни и 67 наказания за нарушения на ЗДвП.

Според въззивните магистрати, наложените от първата инстанция наказания в размер около средния предвиден от закона са законосъобразни и справедливи, а намаляването им би било проява на неоправдано снизхождение към подсъдимия, с което не биха се постигнали целите на наказанието, насочени към коригиране поведението на А. С. като водач на МПС.

След потвърждаването от Окръжния съд, присъдата на Районен съд – Бяла вече е в законна сила.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X