https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадостин Василев не си дава имунитета, парламентът създава комисия по случая

Радостин Василев не си дава имунитета, парламентът създава комисия по случая

Депутатът от “Продължаваме промяната” Радостин Василев се е отказал от намерението, което обяви на 20 април – доброволно да даде имунитета си. Вместо това временна комисия ще се заеме с казуса.

Прокуратурата поиска имунитета му, за да провери заплашвал ли е бившата депутатка от ИТН Христинка Иванова през юни 2022 г. Тошко Йорданов пусна запис от телефонен разговор между Иванова и Василев, в който депутатът предупреждава съпартийката си, че ще ѝ изпрати хора в Народното събрание, които да ѝ покажат как да напусне ИТН и да отиде в ПП.

“Нямам никакъв проблем да се откажа от имунитета си, но това ще го решим, когато дойде официалното становище и искане и се запозная с мотивите”, посочи Радостин Василев на 20 април в телевизионно интервю. Във Facebook пък написа: “Не ме е страх да се откажа от имунитета си”. Той определи искането на прокуратурата като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме промяната”.

Заявление за доброволен отказ от имунитет от страна на Василев обаче до момента липсва. В подобни случаи се създава временна комисия, която следва да излезе със становище, касаещо крайното решение на парламента по искането за отнемане на имунитета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ е внесъл предложение за създаване на такава комисия, в която ще членуват 12 народни представители. Те трябва да изготвят доклад със становище. В мотивите се посочва, че Радостин Василев е уведомен с писмо за постъпилото искане, но до момента не е депозирал съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него и не се е отказал от имунитета си.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X