https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСтроителството на магистралата Русе – Велико Търново пак се отлага

Строителството на магистралата Русе – Велико Търново пак се отлага

Държавата ще трябва да осигури още 800 милиона лева, за да подсигури финансирането на аутобана и на тунела под Шипка.

Първите 76 километра от магистрала Русе – Велико Търново ще се строят след март месец 2024 г. Тогава ще приключи проектирането на обходния път на гр. Бяла, чиято дължина е малко над 35 км. През май месец догодина пък ще бъде готов проектът и за 40-километровия участък между Русе и Бяла. Преди това обаче ресорното ведомство ще трябва да осигури средства за строежа на обекта, тъй като осигуреното финансиране по европрограма няма да е достатъчно.

Това става ясно от отговор на регионалния министър Иван Шишков на въпрос на депутата Мартин Димитров (ПП – ДБ), публикуван на сайта на Народното събрание. Тази информация обаче противоречи с изказване на министъра от края на април, когато той съобщи, че строежът на магистралата може да започне още през септември месец тази година, съобщи Economic.bg.

Начало на строителството

От отговора става ясно, че срокът за проектиране на трасетата е започнал на 19 декември 2022 г. Всъщност тогава кабинетът плати 175 млн. лв. аванс за целта. Проектирането на първия участък (бел. р. Русе – Бяла) е с продължителност 510 календарни дни и следва да завърши на 12 май 2024 г. Проектирането на втория участък (бел. р. Обхода на Бяла) е с продължителност 450 календарни дни, а именно до 13 март 2024 г.

След това Експертен технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да го разгледа. С одобрението на разработката ще може да се премине към следващия етап, а именно същинското строителство.“

Така в най-оптимистичния вариант, въпросните 76 километра могат да бъдат завършени през 2030 г., тъй като строежът им ще продължи над 5 години и 8 месеца.

Финансирането

Изглежда, че осигуреното финансиране до момента за строителството на аутобана ще се окаже недостатъчно. Изграждането на автомагистралата е включена в програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г. В нея влиза и строежа на тунел по Шипка. Заложеното европейско финансиране на двата проекта е на обща стойност 891 млн. лв., което заедно с националното съфинансиране е общо 1.048 млрд. лв.

Предвидените средства са недостатъчни за тяхното реализиране. Необходимо е допълнително финансиране от държавния бюджет или друг източник на средства.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X