https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorized„Галъп“: 28% искат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да съставят правителство

„Галъп“: 28% искат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да съставят правителство

28% от българите смятат, че е „най-добре да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това показват данните на ново проучване на „Галъп интернешънъл“.

28,5% от анкетираните не могат да дадат отговор на въпроса „В създалата се сега политическа ситуация кое от следните три е най-добре за България?“.

22,8% от запитаните е най-добре да се проведат нови предсрочни парламентарни избори.

Според 20,7% е „най-добре да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Честни ли бяха изборите на 2 април?

37,4% от анкетираните смятат, че изборите на 2 април по-скоро не са били свободни и честни, 35% пък казват точно обратното, а 27,6% от запитаните са „без отговор“.

„Галъп“: 28% смятат, че е най-добре ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да съставят правителство
37,4% от анкетираните заявяват, че изборите на 2 април не са били честни

Ако изборите бяха днес?

Ако изборите бяха днес, те вероятно биха показали сходен резултат с очакваната в такива моменти положителна инерция за печелещите от 2 април и негативна за губещите, пишат от “Галъп”.

ГЕРБ-СДС биха били на първо място с 26,8% от гласовете, а ПП-ДБ на второ с 24,1%. „Възраждане“ е трета сила с 14,7%, а ДПС четвърта с 13,9%. БСП е на петото място с 9,1%.

Близо около бариерата е „Има такъв народ“ с 4,1%. Недалеч под бариерата личат „Български възход“ с 3,2%, а „Левицата“ е с 1,5%. Останалата подкрепа отива за по-малки формации.

Доверие в политическите сили

Българският еврокомисар и кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел напоследък има позиция в челото на „златната среда“ на подреждането по рейтинг с около -45 пункта разлика доверие минус недоверие, макар и като конкретни дялове на положителни оценки (напоследък около 11%) Габриел да е далеч от предни позиции.

За сравнение, последните в тези подреждания обикновено имат напоследък около -70 пункта, а първото място е около нулата. Разбира се, тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер. „Галъп интернешънъл“ от години отчита доверието в българския еврокомисар – българска фигура от политическата система на Европейския съюз – на всеки два месеца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X