https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеКонференция по спинална хирургия събра в Русе специалисти от България и чужбина

Конференция по спинална хирургия събра в Русе специалисти от България и чужбина

Специалисти от България и чужбина участват в международна конференция по спинална хирургия в Русе. Това съобщи проф. д-р Стефан Станчев – председател на Българската асоциация на спиналните хирурзи и началник на отделението по ортопедия, травматология и спинална хирургия към Университетската болница “Медика” в крайдунавския град.

По думите му у нас преди години е имало сериозна профилактика на заболяванията на гръбначния стълб при децата, но днес тя е недостатъчна.

Той обясни, че е необходима реимбурсация на имплантите в ортопедията и увеличение на дните за престой в болница по клиничните пътеки.

“Това е едно изключително скъпо и сложно лечение. В момента дните за престой в болница по клинична пътека за лечение на тежки интервенции са малко. От друга страна имплантите в нашата област са на изключително висока цена. Понякога доплащането за операция струва между 100 хил. – 150 хил. лева, а за интервенция за изправяне на гръбначен стълб при дете е между 70 хил. и 90 хил. лева. Такава сума е непосилна за голяма част от семействата”, коментира проф. Станчев.

По думите му в концепцията на лечебни заведения “Медика” е заложено желанието болницата да се развие като иновативен технологичен център на европейско ниво и да се превърне в център за спинална хирургия в Северна България.

В рамките на конференцията ще бъдат представени и много иновативни методи. Един от тях е триизмерна реалност в областта на костната хирургия.

Лечебни заведения “Медика” работят в партньорство с Русенския университет.
“Нашето сътрудничество ясно показва широкия спектър от направления, в които се работи в болницата. Приемаме радушно идеята Русе да стане център за спинална хирургия, тъй като имаме специалности, с които можем да сме полезни”, каза ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.

Домакини на Четвъртата международна конференция по спинална хирургия, която се организира за първи път в Русе, са Българската асоциация на спиналните хирурзи, лечебните заведения “Медика”, Русенският университет и Българската ортопедична и травматологична асоциация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X