https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБоровоОткриха два нови музея в село Екзарх Йосиф

Откриха два нови музея в село Екзарх Йосиф

Два нови музея бяха открити днес в русенското село Екзарх Йосиф. Едната музейна експозиция е посветена на етнографията и съдържа над 500 експоната. Другата включва повече от 20 вида препарирани животни. Сред гостите на събитието беше и заместник областният управител Детелина Ачева.

„Поздравявам Ви за амбицията да осъществите един толкова мащабен проект, който си поставя за цел нелеката задача да популяризира духовността и материалната култура на българина, а от друга страна да покаже и някои по-редки видове животни, обръщайки внимание на всички ни върху наболелите въпроси относно опазването на природата“, каза Ачева в обръщението си към кмета на населеното място Илия Данев.

По нейни думи той за пореден път дава пример за това как трябва да функционира местната власт. „Направеното от Вас е забележително. Пожелавам Ви здраве, много нови успехи и поводи за радост. Въпреки ежедневните предизвикателства, Вие успяхте да осигурите стабилност за хората живеещи тук, както и условия за развитие на култура и пълноценно прекарване на свободното време“, допълни заместник областният управител.

Според нея двата музея ще придобият сериозно регионално значение и ще създадат нови туристически и икономически перспективи за развитие на населеното място. „Наш общ ангажимент е активно да популяризираме богатото си културно наследство и да привлечем вниманието на младите към българските бит и традиции, защото те са не само сред най-ценните страници от миналото ни, но трябва да останат и като основа на българския дух“, поясни заместник областният управител.

Кметът Илия Данев поясни, че и двата музея са създадени с голямо желание както от негова страна, така и от жителите на населеното място. „С помощта на много приятели и хора с добри сърца успяхме да постигнем това“, сподели кметът, който управлява селото от вече 28 години.

В етнографския музей могат да се разгледат предимно предмети от селския бит, както и много национални носии. Повечето от тях са от 1920-а насам и са предимно свързани със Северна България, но не липсват и такива от други фолклорни области. Специално място в експозицията е отделено на спечелените отличия от самодейните колективи, читалището и футболния клуб. Могат да се видят и типични предмети за всяко българско домакинство от близкото минало.

Сред официалните гости бяха още кметът на Борово Валентин Панайотов, неговият заместник Валерия Борисова, председателят на Общинския съвет Пламен Симеонов, народният представител Георги Кръстев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, председателят на ППК „Земя“ Димитър Вечев, общински съветници, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, както и редица представители на местната и държавна власт.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X