https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество20 хиляди лева обезщетение за пострадала велосипедистка

20 хиляди лева обезщетение за пострадала велосипедистка

20 хиляди лева обезщетение за пострадала велосипедистка

Решението на Окръжен съд – Русе, с което ЗД „Евроинс“ АД е осъдено да плати 20 000 лв. обезщетение на В. Н. заради ПТП, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

На 14.09.2020г. около 07,50 ч. 19-годишното момиче управлявало велосипед по велоалеята между платната за движение на бул. „Цар Освободител“ в гр. Русе в посока центъра. Въпреки червения сигнал на светофара, В. Н. навлязла в кръстовището, образувано от булевардите „Цар Освободител“, „Христо Ботев“ и „Неофит Бозвели“. Идващото с 65 км/ч от бул. „Христо Ботев“ „Рено“ преминало на жълт сигнал и я ударило. В резултат на това велосипедистката получила счупване на лява раменна кост и множество охлузвания. Девет дни е била на лечение в болницата и още 37 дни вкъщи. Оперативно са й били поставени метални импланти, които година по-късно са били премахнати отново оперативно. Възстановителният период след счупването на костта е бил около 5-6 месеца, а след отстраняването на синтезата – около 20-30 денонощия. Пострадалата е изпитвала силни болки непосредствено след травмата и след операцията, оплаквала се е, че не може да стане от леглото и да се обслужва самостоятелно. И понастоящем продължавала да се страхува и не искала да кара велосипед. Предявила претенция към застрахователното дружество, в което била сключена застраховката „Гражданска отговорност“ за автомобила, но получила отказ. Затова поискала съдът да го осъди да й изплати 40 000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди.

Ответникът е направил възражение за съпричиняване – велосипедистката допринесла за настъпването на ПТП като не е съобразила светофарната сигнализация.

Според Окръжен съд – Русе, съвкупната преценка на събраните по делото доказателства сочат, че произшествието е настъпило в резултат на виновното и противоправно поведение и на двамата участници в движението. Ако водачът на автомобила се е съобразил с изискванията на Закона за движение по пътищата и се е движил с допустимата скорост, е могъл да избегне удара с по-уязвимия участник в движението. Отчитайки вида и характера на причинените на В. Н. телесни увреждания, продължителността на проведеното болнично и извънболнично лечение, преживения стрес, както и социално-икономическата обстановка в страната, съдът е приел, че справедливият размер на застрахователното обезщетение възлиза на 40 000 лв.

Възражението на застрахователното дружество е било счетено за основателно, тъй като безспорно велосипедистката е навлязла в кръстовището на червен сигнал на светофара и по този начин е допринесла за настъпването на ПТП. Затова определеното обезщетение е било намалено с 50 %.

Тези изводи на Окръжен съд – Русе са били приети за основателни и законосъобразни от апелативната инстанция, поради което решението вече е в законна сила.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X