https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЗапочна записването в конкурса за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”

Започна записването в конкурса за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”

Стартира записването в 16-ото издание на Конкурса за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“. Надпреварата се организира от Общинския детски цeнтър за култура и изкуство и в нея могат да участват ученици от 2 до 12 клас, които се изявяват в областта на художествената литература и журналистиката. Наградите се връчват в навечерието на Деня на народните будители 1 ноември.

Темите в раздел „Литература“ са свързани със 125-годишнината от рождението на големия български писател Димитър Талев, автор на прочутата тетралогия „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“. Темите, по които могат да пишат всички възрастови групи, са „Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът!“ в категория „Поезия“ и „Човек не бива и не може да живее само за себе си“ в категория „Проза“.

Темата в раздел „Журналистика” за всички възрастови групи е „И в лъжата има зрънце истина“. Тя е една от сентенциите на бащата на жанра „фентъзи“ и автор на „Властелинът на пръстените“ – британският писател Джон Роналд Руел Толкин. През 2023 г. се навършват 50 години от неговата кончина.

Конкурсът цели да развие творческото въображение и талант, и да укрепи човешките ценности – доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, споделяне на литературни дарби и създаване на творчески контакти.

Участниците трябва да изпратят своите творби най-късно до 29 септември на имейл [email protected]

Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” е вписан в Националния календар на министерството на културата, в културния календар на Община Русе и се провежда с подкрепата на Регионално управление на образованието – Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X