https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: Охраната на Сарафов е осигурена при условия на неотложност

Зарков: Охраната на Сарафов е осигурена при условия на неотложност

Охраната на заместник главния прокурор Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на изслушване в парламента.

Мисля, че в този случай беше необходимо да се постави такава охрана и поемам отговорността за това свое решение. То беше потвърдено на следващия ден и от съвета за защита. Ситуацията действително е безпрецедентна, изключително неприятна, но имайки предвид, че наскоро избухна бомба до колата на главния прокурор, на мен ми се струва, че не трябва да се поемат каквито и да било рискове, посочи Зарков.

България е сред първенците по разходи за финансиране на съдебната власт измежду държавите членки на Съвета на Европа. България е на четвърто място по брой прокурори, спрямо населението на страната. Това заяви депутатът от “Продължаваме промяната – Демократична България” Надежда Йорданова.

“Ние отделяме сериозен ресурс за финансиране на дейността на прокуратурата. Вместо борба с престъпността в България има тягостно усещане за липса на справедливост. Вместо да има обвинителни актове, пред очите ни се развива долнопробен сериал с елементи на трилър. Доколко ефективно и прозрачно работи прокуратурата, доколко са ефективни механизмите за контрол? Главна дирекция “Охрана” при министъра на правосъдието осъществява охрана на съдии, прокурори и следователи. Сарафов поиска публично охрана като заяви, че се страхува за живота си. Станахме свидетели на хипотеза – заместник главен прокурор да иска охрана, спрямо главния прокурор. Видно в публичните протоколи през 2017 г. е предоставен имот на главния прокурор в Боровец – т.н. Регентска къща. Министърът на правосъдието има поглед. За какви нужди е предоставена тази сграда и какви са гаранциите за това, че се управляват прозрачно. Миналата година разходите на почивната база на прокуратурата са повече от тези на съдиите”, добави Йорданова.

Служебният правосъден министър не уточни дали според него има реална заплаха за живота на Сарафов и от къде би могла да дойде тя. “Това, че сме назначили тази охрана не значи нито че приемаме, нито че отхвърляме неговите твърдения”, каза още той.

По думите му няма определен срок за охраната на Борислав Сарафов.

Депутатът Бойко Рашков отправи въпрос относно Регентската къща в Боровец. “Твърди се от доста колеги, че там не може да припари прокурор или друг служител на прокуратурата. Имам информация, че там живее главният прокурор Иван Гешев. Главният прокурор живее ли там постоянно или не живее там, а инцидентно посещава този почивен комплекс? Информацията е, че главният прокурор почти ежедневно или ежедневно пътува от Боровец за работното си място с бронирани коли, за които чухме тези дни на какви огромни стойности са, и това не ощетява ли бюджета с капризите на един главен прокурор?”, попита Рашков.

В отговор Зарков заяви: Нямам информация нито къде живеят висшите магистрати, нито кой се грижи за домашните им любимци.

“Не съм бил на базата в Боровоц, но знам че нещата, които говорите са обект на друг вид производства. Това, което е направил ВСС е да я предостави за нуждите и ползите на прокуратурата като институция. Дали Иван Гешев се е грижил като добър стопанин предполагам ще е обект на анализ. След 2017г., при друг главен прокуор и състав на ВСС – това решение е изменяно два пъти. Добавена е и станция “Чайка”, на базата в Боровец е променен адреса като е отпаднало определението “почивна база”. ВСС е действал изцяло в рамките на своите правомощия. Дали сградата е изпозлвана за това, за което е предназначена тепърва ще се изяснява. В лично качество винаги съм бил противник на всякакви привилегии. Но на висшите държавни служители трябва да се осигури охрана. Пред нас има два въпроса – как стигнехме до тук и как да излезем от тази ситуация, така че да не ставаме прецедент в Европа и целия свят”, отбеляза министър Зарков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X