https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВицепремиерът Пеканов в Русе: Трябва да се съсредоточим върху Северна България

Вицепремиерът Пеканов в Русе: Трябва да се съсредоточим върху Северна България

Вицепремиерът Пеканов в Русе: Трябва да се съсредоточим върху Северна България

“Образованието е най-важната инвестиция, която можем да правим в бъдещето, за да е по-силна България, за да използваме всички тези таланти, които имаме”. Това каза в Русе служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той е на посещение в Русенския университет по повод на 10-годишнината от създаването на специалност “Финансова математика” към висшето училище.

“Трябва да бележим традициите, които българската наука и образование има. Доволен съм, че тук виждаме именно това”, каза Пеканов.

По думите му има и сериозно финансиране по линия на европейските програми, предава БТА.

“Освен важните инвестиции, които се случват в университети, в класни стаи, в следващите години трябва да налагаме и високи стандарти, реформи, които да изискват да използваме този талант. Всичко, което виждам в Русенския университет вече се е реализирало в тази насока – високи стандарти, световни партньорства, кооперация с множество университети”, каза Пеканов. По думите му това е пътят, по който България трябва да върви, за да сме по-силни като държава, като икономика, но и “да адресираме демографските проблеми, за да задържаме талантите тук, да се развиват и да допринасят за бъдещето на страната ни”.

Пеканов каза още, че в Плана за възстановяване и устойчивост има заложени много средства за инфраструктурни проекти, както и за сферата на образованието. “От началото на новия програмен период голяма част от средствата по европейските програми са заделени за всички други райони извън София. Това е правилният подход. Дълги години голяма част от ресурса отиваше за столицата на България, тъй като имаше и най-висока подготвеност за тези проекти. В новия програмен период максимум 30 процента от всяка европейска програма могат да отидат в столицата, а останалите – в другите части на страната. Трябва да се съсредоточим особено върху Северна България. Преди два месеца учредихме Съвет за икономически анализи, като първият анализ в него показва, че страната ни се развива много неравномерно”, каза още Пеканов.

В Русенския университет е предвидено вицепремиерът да изнесе и лекция пред студенти и преподаватели.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X