https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество10 години от създаването на специалност "Финансова математика" отбеляза Русенският университет

10 години от създаването на специалност “Финансова математика” отбеляза Русенският университет

10 години от основаването на специалност “Финансова математика” към катедра “Приложна математика и статистика” на Русенския университет бяха отбелязани днес. По повод събитието в Русе бе и вицепремиерът Атанас Пеканов, който изнесе лекция пред студентите след церемонията.

“Специалността е ценна за България, защото създава компетентни кадри, заемащи ключови позиции в частния и публичния сектор не само в България и Европа”, отбеляза Пеканов. Той подчерта, че развитието на тази уникална за родината ни специалност е доказателство за прилагането на европейските образователни стандарти у нас.

Кметът на Русе Пенчо Милков поздрави ръководителя на катедрата доц. д-р Илияна Раева и присъстващите студенти и преподаватели.

“Работим отлично с Русенския университет и се стремим в управлението си да използваме научния капацитет, който всички вие създавате”, каза той.

Областният управител Анатоли Станев сподели, че Русенският университет се развива непрекъснато и поредното доказателство за иновативността му е именно включването на финансова математика в палитрата от образователни възможности.

За създаването и развитието на специалността проф. Велизар Павлов получи плакети от ректора акад. Христо Белоев и кмета Пенчо Милков.

Специалността “Финансова математика” към Русенския университет е създадена през 2013 г. по британски модел и до днес тя е уникална в България. Учебният план е съставен в сьответствие с изискванията и търсенето в практиката на финансите, застраховането, социалното дело и логистиката. Обучението се извършва от екип от опитни специалисти във водещи компании и млади учени с опит във финансовия сектор.

Основна подкрепа при разкриването на катедрата е получена от местните и държавни институции, редица банкови и застрахователни дружества. Те оценяват обучението по финансова математика като стратегическо за финансовия и застрахователен сектор в страната и региона, който се нуждае от добре подготвени кадри.

И до днес специалността се развива въз основа на ценни партньорства с институциите, Института по математика и информатика към БАН, частни компании и редица русенски училища и европейски университети.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X