https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКирил Петков: Няма да бъда част от този Министерски съвет

Кирил Петков: Няма да бъда част от този Министерски съвет

Кирил Петков: Няма да бъда част от този Министерски съвет

„Няма да бъда част от този Министерски съвет. Този формат не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ“. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в профила си във Фейсбук.

„Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам“, написа Петков.

Вчера ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за управление на ротация с втория мандат.

„Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите. Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен – заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния“, поясни Кирил Петков в социалните мрежи.

По думите му, ако трябва да избират да си затворят очите пред потенциална корупция, или правителството да падне, ще изберат второто.

„Ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода – първите 9 месеца Ники Денков може да подаде оставка, след това – всички министри също“, обясни Петков.

„Някои казват „Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите“. Не. Точно обратното – ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление. 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти“, написа още Петков.

Според него Мария Габриел е била ключа, за да може този модел да бъде конструиран.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X