https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНовото осветление в Русе ще пести на общината по над 200 бона...

Новото осветление в Русе ще пести на общината по над 200 бона годишно

Община Русе ще пести годишно по 112 000 евро след подмяна на уличното осветление с енергийно ефективни лампи. Това ще стане възможно с изпълнението на проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, Община Русе“, който се изпълнява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, обясни зам.-кметът Магдалина Илиева, която е ръководител на проекта.

В момента разходите на общината за улично осветление са около 1,5 млн.лв. на година. За икономиите ще допринесе подмяната на сегашните осветителните тела с нови LED осветители в следните райони: кварталите „Дружба-1“, „Дружба-2“, „Дружба-3“, „Чародейка-Север“, „Чародейка-Юг“ и главните улици – бул. „Христо Ботев“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „Васил Левски“, бул. „България“ от разклона за Николово до кръговото на Дунав мост, бул. „Липник“ от разклона за Николово и детелината до кръговото с бул.“Цар Освободител“, ул. „Плиска“, ул. „Наум“, ул. „Доростол“, бул. „Тутракан“ от ЛВЗ до бившия Захарен завод.

Заедно с това ще бъде въведена и информационна система за планиране, мониторинг, контрол на електроенергийните разходи за улично осветление. Чрез системата ще се знае къде има проблем с лампите и не работят, за да се подменят веднага.

Реализацията на тази част от проекта ще се забави с около месец, тъй като в момента върви обжалване на обществената поръчка, обясни Магдалина Илиева. Това обаче не важи за другата част на проекта,където има избран изпълнител и утре се подписва протокола за строителство. По него ще се изградят фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди на покривите на ДГ „Русалка“ и дом за стари хора „Възраждане“, които ще бъдат по 20 киловата и ще има батерии по 20 киловата.

Проектът ще повлияе на близо 143 000 души, сочат индикаторите за устойчивост. Енергийното спестяване на година ще бъде около 1200 мегават/часа, а въглеродните емисии ще намалеят с 1400 тона.

Магдалина Илиева припомни, че проектът е от 2021 г., но е кандидатствано с цени от 2020 г., поради което се е наложило да се направи актуализация и да се дофинансира. Тя благодари за помощта и насоките, които са дадени от партньора от Норвегия в изготвянето на проекта.

Зам.-кметът Златомира Стефанова сподели, че общината работи в посока на енергийната ефективност чрез уличното осветление, тролейбусите и електробусите в градския транспорт, санирането на сгради.

Предстои партньорите от Норвегия да посетят Русенския университет и да се запознаят с работата на студентите в областта на енергийната ефективност в градския и личния транспорт.

Проектът „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе, Община Русе“ се изпълнява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ и е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X