https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноОркестърът на Русенската опера заминава на турне във Великобритания

Оркестърът на Русенската опера заминава на турне във Великобритания

Оркестърът на Русенската опера заминава на турне във Великобритания

Оркестърът на Държавна опера – Русе ще има турне във Великобритания. Това съобщи директорът на културния институт Пламен Бейков.

“С мащабни концерти русенските музиканти ще участват в отбелязването на 100-годишния юбилей на обичаната от целия свят продуцентска компания “Уолт Дисни”. Поредицата от концерти започва в Глазгоу – на 31 май (сряда), следват изяви в арените на Лийдс, Ливърпул, Лондон – на 4 юни, Манчестър, Бирмингам, Кардиф и Международния център в Борнмът – на 8 юни, където ще завърши турнето”, каза Бейков.

Концертната програма, която ще обиколи британските зали, е нова и е създадена специално в чест на 100-годишнината на “Уолт Дисни”.

“Оркестърът на операта в Русе ще бъде първият инструментален състав, който премиерно ще представи новата “Дисни”-програма. Съставът е специално конструиран като класически голям холивудски оркестър”, обясни директорът на оперния театър.

По думите му за публиката този концерт е атрактивно мултимедийно изживяване, включващо легендарни филмови сцени, прожектирани на огромен екран, като същевременно анимацията въздейства чрез незабравимите музикални моменти, които се изпълняват на живо от оркестъра.

“Всеки един от солистите, които ще партнират с русенския оркестър, има силна и впечатляваща артистична биография в жанровете на музиката и театъра. Обявени за участници в шоуто досега са Беси Ева, Чарли Бърн, Клив Септембър, Антон Зетерхолм, Роберта Валентини, Джорджина Хаген, Ричард-Салвадор Волф, Тобиас Йох и Масенгу Канинда”, каза Бейков.

Оркестърът на операта ще пресъздаде партитурите на известни песни от филми като “Цар Лъв”, “Аладин”, “Замръзналото кралство”, “Красавицата и звяра”, “Мери Попинз”, “Енканто” и други. В програмата присъстват и акценти от световете на “Pixar”, “Star Wars” и “Marvel”.

“Германският диригент Вилхелм Кайтел е музикалният гарант за успешното провеждане на турнето. Русенските музиканти активно репетират под негово ръководство. Той има обширен оперен репертоар, многобройни телевизионни и радио-регистрации, собствен CD-лейбъл, публикации. В последните творчески сезони артистичните му предпочитания са насочени към този тип концертни програми, към които принадлежи и концертното шоу “Disney in Concert”. В началото на годината, след предварителна опознавателна репетиция, маестро Кайтел беше силно впечатлен от потенциала на русенския оперен и симфоничен оркестър, като лично избра творческото партньорство с Русенската опера”, обясни Пламен Бейков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X