https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноФолклорният събор „Златна гъдулка“ ще събере изпълнители от България, Молдова и Румъния

Фолклорният събор „Златна гъдулка“ ще събере изпълнители от България, Молдова и Румъния

На 4 юни /неделя/ от 9 ч. в Парка на младежта ще започне 53-ото издание на Традиционния събор „Златната гъдулка“, организиран от Община Русе.

Всяка година стотици изпълнители – танцови и певчески състави, инструменталисти, певци, разказвачи и групи за народни обичаи, привличат на русенска сцена многобройните почитатели и ценители на фолклора и народното творчество.

Фолклорният събор „Златната гъдулка“ тази година ще представи близо 600 участници – индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални състави от град Русе и областите Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово.

Специални гости на събора ще бъдат изпълнители и състави от българските общности в гр. Тараклия – Молдова и от Извоареле, Румъния, а гост-изпълнител на традиционния обеден концерт в рамките на събора е обичаният от всички майстор на народната песен – народният певец Илия Луков.

Професионално жури ще има трудната задача да излъчи както носителя на престижния приз „Златната гъдулка“ за 2023 г., така и носителите на награди и в останалите 7 категории – 4 колективни и 3 индивидуални. Изпълненията ще бъдат оценявани от директора на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, етномузиколога от БАН проф. д-р Горица Найденова, етномузиколога Людмила Григорова и хореографа Богдан Донев.

Привлекателен и колоритен акцент в програмата на събора ще е и традиционната „Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от Дунавската задруга на майсторите на художествените занаяти в Русе.

Водещ на програмата ще бъде музикалният изпълнител Даниел Спасов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X