https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПревантивно следят нивата на язовирите и реките в Русенско

Превантивно следят нивата на язовирите и реките в Русенско

Няма опасност от преливане на реки и язовири в Русенско. Макар че нивото по долното поречие на река Янтра се повиши през последните дни, в момента обстановката е спокойна и не се налагат допълнителни превантивни мерки. По последни данни нивото на река Янтра край Бяла е на повече от 400 см. под критичната точка.

Припомняме, че в началото на седмицата във Велико Търново нивото на реката се повиши до 5.5 м. при критична стойност от 6.5 м. Поради вероятността от по-сериозни интензивни валежи през летния сезон областният управител разпореди на дежурните към Областния съвет по сигурност и управление при кризи да му предоставят информация в максимално кратки срокове при евентуално покачване нивото на водоемите и реките в региона. Към момента Станев получава такава информация ежедневно. Мярката е изцяло превантивна.

Въведен е и постоянен режим на следене на метеорологичната прогноза и комуникация с Националния институт по метеорология и хидрология и с Метеорологичния център на Военновъздушните сили на Република България. Целта е на база предоставените данни и изготвените прогнози да се предприемат адекватни и навременни мерки при евентуално повишаване риска от преливане на някои от водоемите или реките в Русенско. За сега такъв няма.

Всички язовири в региона са в добро техническо състояние и със значително по-малък воден обем от максималния. Наличието на свободни обеми в язовирите и реките гарантира възможност за поемане на евентуално по-висок приток, което от своя страна ще намали вредното въздействие на водите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X