https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПет са сигналите срещу Гешев и Сарафов, по които могат да започнат...

Пет са сигналите срещу Гешев и Сарафов, по които могат да започнат разследвания

Конституционният съд заседава и се очаква да насрочи заседание за допустимост и на двете искания на Иван Гешев.

Той оспори механизма за разследване на главния прокурор, както и правото на Висшия съдебен съвет да взима решение за отстраняването му, след като е с изтекъл мандат.

Една поредица от заседания в Конституционния съд може да усложни казусът с освобождаването на Иван Гешев.

Постъпили са общо пет сигнала срещу Гешев и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Наказателни разследвания срещу тях могат да започнат след 20 юни, когато ще излезе списъкът с всички съдии, които могат да ги разследват.

Огнян Дамянов, един от вносителите и на двете искания за отстраняването на главния прокурор, каза в предаването „Тази сутрин“, че изборът на Гешев на поста и подкрепата им е била грешка.

„Самото поведение на г-н Гешев през последния месец , казах и вчера, за мен е силно разочароващо“, каза Дамянов.

Иван Гешев напусна вчера заседанието заради ангажиментите си в подкомисията ЛИБЕ. Някои от кадровиците не одобриха идеята да заседават в негово отсъствие, но мнозинството беше категорично в решението си.

„Цялото му поведение е ангажирано с конкретна политическа цел. Касае се не само за превратно упражняване на конкретна функция, но и дълбоко навлизане в политическия живот“, коментира Галина Захарова, председател на ВКС.

„Той избра да отиде на предварително подготвена визита – изслушване в Страсбург в Комисията по основните свободи и върховенството на правото, но това беше негова преценка. Той включително отзова адвоката си, за да не остане адвокатът в залата и така сам се лиши от възможността си да упражни своето право на защита“, обясни министърът на правосъдието Атанас Славов.

Сега на ход е президентът, който може да подпише указ за освобождаването или да го върне на ВСС за ново разглеждане, но само веднъж.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X