https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаПразника на житото и хляба ще се състои на 8 юли в...

Празника на житото и хляба ще се състои на 8 юли в Гара Бяла

“Празни на житото и хляба” организират Община Бяла и Агенция „Арт Импрес“-Русе. Той ще се състои на 8 юли от 09:30 часа в парк “Св.Пантелеймон”, кв. “Гара Бяла”.

Земеделието е застъпено във всички селища на община Бяла и има важна роля за цялостното й развитие. Чрез реализацията на това събитие ще се подобри и насърчи събитийния туризъм, опазването на нематериалното културно наследство и създаването на условия за приемственост сред младото поколение, казват организаторите.

Неотменна част от празника ще бъдат традиционните работилници, в които деца и родители ще могат да изработват тестени фигурки за обредни хлябове и да станат част от „живата картина“ – разкриваща някогашния бит на селото, свързан с прибиране на житото и приготвянето на хляба.

Посетителите ще могат да опитат и от ръчно изработените тестени изделия от представителите на народните читалища и пенсионерските клубове, да се насладят на богатата кулинарна изложба, както и да потанцуват на открито в ритъма на българските народни танци изцяло с музика на живо, под съпровода на оркестър „ПЛАМ“ гр.Русе.

Кулминацията на празника ще бъде опит за поставяне на рекорд на Балканите за най-голяма вита баница, от която всички гости ще опитат. Посетителите задължително трябва да са облечени във фолклорна носия автентична, сценична или стилизирана.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X