https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЕП ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към...

ЕП ще гласува нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген

За пореден път днес европейските депутати ще призоват за приемане на България и Румъния в Шенген преди края на 2023 година.

Дебатът в Страсбург идва дни след промените в Нидерландия – една от двете страни, заедно с Австрия, които спряха България за Шенген миналия декември.

Миналият петък нидерландският премиер Марк Рюте подаде оставката на коалиционното си правителство заради вътрешни непреодолими различия относно контрола на миграцията.

Предсрочните избори в страната се очакват през ноември, дотогава ще управлява служебно правителство, оглавявано отново от Марк Рюте.

Сред нидерландските евродепутати дори и най-категоричните поддръжници за приемането на България и Румъния в Шенген се въздържаха от коментар дали е възможно страната им да даде „зелена светлина“ за присъединяването, без да има редовен кабинет.

Миналата седмица ЕК обяви, че започва финалната фаза по прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка, но препоръча двете страни да мобилизират всичките сили, за да продължат да убеждават държавите членки да ги приемат.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X