https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕП гласува за влизане на България и Румъния в Шенген до края...

ЕП гласува за влизане на България и Румъния в Шенген до края на годината

Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 г., става ясно от официалния си сайт на институцията.

Евродепутатите призовават Съвета да одобри присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно пътуване до края на 2023 г.

Парламентът подчертава, че и двете страни вече са изпълнили необходимите изисквания, за да бъдат приети в Шенген в резолюция, приета в сряда с 526 гласа „за“, 57 гласа „против“ и 42 „въздържал се“. Решението на Съвета да отхвърли кандидатурата на двете страни за Шенген през декември 2022 г. „без да представи каквато и да е правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване“, е достойно за съжаление, каза парламентът. Разширяването на Шенгенското пространство е в полза на Европа.

Евродепутатите подчертаха още, че всички страни-членки на ЕС имат право да влязат в Шенгенската зона, след като изпълнят изискванията.

Фактът, че Румъния и България все още са извън зоната за безвизово пътуване, обременява социално и икономически бизнеса и населението на двете страни. Това е въпрос на борба с дискриминацията и установяване на равнопоставеност, тъй като гражданите на България и Румъния са изправени пред допълнителни разходи, бюрократични трудности и други проблеми, когато пътуват в сравнение с колегите си – членки на Шенген.

Закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа до дори ден, в сравнение със средно 10 минути без вътрешни гранични проверки, което също влошава условията на работа на шофьорите на камиони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X