https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеКак да действаме в най-горещите дни от годината?

Как да действаме в най-горещите дни от годината?

Предупрежденията за опасно горещо време в България продължават.

Днес ще бъде слънчево, а следобед – много горещо. Вятърът ще е слаб, в по-голямата част от страната от запад-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Русе – до около 40°. За 16 области на страната, включително и Русе е обявен оранжев код, а за останалите – жълт.

Във връзка с настъпващите жеги желаем да ви дадем някои полезни съвети, за да се предпазите от прегряване или по-сериозни топлинни/слънчеви удари.

Разбира се, най-лесният начин да се предпазим от жегата е да избягваме да се излагаме на слънце в часовете между 11 часа и 17 часа. Това се отнася особено за възрастните хора и за децата.

Пиенето на течности е абсолютно задължително. Най-добре това да бъде вода, може и сокове, но в никакъв случай кофеинови или газирани напитки. Специалистите препоръчват да избягваме тези подсладени напитки и да наблягаме повече на водата и топлия чай.

Когато тръгваме на път през летните месеци, е добре да не хапваме обилно, а да подберем по-леки храни. Когато слагаме в стомаха си твърде тежка храна, това натоварва организма допълнително.

Препоръчително е още да правим повечко почивки при пътуването. Друго, което се подчертава е, че в автомобила температурата не бива да бъде много по-различна от тази навън. Амплитудата между температурата навън и тази в колата не бива да бъде повече от 8 градуса.

Най-добре е да имаме много течности със себе си, като силно се препоръчва в горещите дни да пием повече топли чайове, които са подсладени с мед и лимон. Студената вода не е най-доброто решение, по-добре е да бъде с нормална температура. Пиейки топъл чай през лятото, ще намалим значително топлоотделянето – ще намалим разликата между температурата навън и тази на тялото ни. Пиенето на студена вода стресира лигавицата на стомаха и можем да се простудим. Кафето дехидратира организма, затова е добре да не наблягаме на него.

Хубаво е да похапваме повече зеленчуци и плодове, риба, пилешко, но да избягваме тежките и мазни храни. Трябва да сме особено внимателни в употребата на яйца и прясно мляко, тъй като се развалят доста бързо. Избягвайте и пържените храни – хапвайте неща приготвени на скара или задушени. Сезонът позволява да ядем и много от зеленчуците в суров вид.

Добре е да се обличаме леко в горещите дни. Вискозата, по-тънкият памук, ленът и коприната са най-добрите материи за лятото. Светлите цветове също са по-добър вариант от тъмните, защото отразяват слънцето и помагат за по-доброто охлаждане на тялото. Препоръчително е дори да носите дълги ръкави, за да пазите кожата си от слънцето.

Особено важно е да се ползва слънцезащитен продукт с достатъчно висок фактор при открита кожа. Експертите препоръчват и да се носят слънчеви очила и шапка с голяма периферия през деня.

Спорт и всякаква физическа активност е по-добре да се изместят за рано сутрин или по-късно вечер. А тежки тренировки изобщо не са препоръчителни, смятат експерти.

За да държим дома си възможно най-прохладен, е добре да проветряваме рано сутрин, късно вечер или през нощта. Най-добре е всички прозорци да са отворени едновременно, за да се проветри възможно най-добре. През деня прозорците е хубаво да са затворени, когато температурата навън е по-висока от тази у дома. Ако разполагате с щори, те също са полезни за предпазване от големите горещини.

Температурата в дома трябва да се поддържа под 32 градуса през деня и под 24 – нощем. Ако е над тези градуси, климатици и вентилатори също могат да ви разхладят. Трябва обаче да се внимава – част от тези уреди могат да прегреят, ако охлаждат от много високи температури.

Нощем е добре да спите в най-прохладната стая в апартамента, дори това да не е непременно спалнята. Завиването дори само с чаршаф е добър вариант за горещите нощи. Интересна препоръка е например да приберете чаршафа си в найлонова торба във фризера за кратко и после да се разхладите със студената материя.

Излагането на откритите части на тялото на преките слънчеви лъчи може за кратко време да предизвика изгаряния, а високата температура да предизвика термичен шок. Най-застрашени са малките деца, възрастните, сърдечно болните, както и хората с по-светла кожа.

Ако имате главоболие, гадене, повръщане, мускулни крампи и/или не уринирате през последните часове, вероятно имате обезводняване. Препоръчва се в случая да се пие вода в малки количества, на малки глътки до стабилизиране на състоянието. Потърсете медицинска помощ.

Ако забелязвате обърканост, дезориентираност, войнственост или друга промяна на психичното състояние, най-вероятно се касае за топлинен удар. Потърсете медицинска помощ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X