https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРетроспективна изложба връща спомена за русенския живописец Владимир Ангелов

Ретроспективна изложба връща спомена за русенския живописец Владимир Ангелов

Ретроспективна изложба връща спомена за русенския живописец Владимир Ангелов, който тази година трябваше да навърши 80 години. Творбите ще бъдат подредени в изложбената зала на „Борисова“ 6, официалното откриване ще бъде тази вечер от 18,00 часа.

Възпитаникът на Великотърновския университет е с 25 самостоятелни изложби в родния град, две в Италия, с неизменно участие в общи художествени изложби в родния си град от 1975 година до 2018. Привлича вниманието на ценители в Рим, където излага платната си в престижна галерия. Негови творби са представяни след пленери в Потсдам-Германия, Гурзуф-Украйна, Мелник-България, в Русе, Арбанаси-Велико Търново. Откупените му работи са в колекции и частни лица в Австралия, Англия, Германия, Гърция, Италия, Норвегия, Русия, Словакия, САЩ, Украйна, Франция, Финландия, Швеция, Шотландия.

Работи с масло върху трайна основа с определен пиетет към природата и нейните знаци. Увековечава Русе и река Дунав с тяхното достолепие в пейзажи, натюрмортите завладяват със своя пластичен изказ. Остава привърженик на реалистичната живопис с привнесени лични елементи.

През 2023-та трябваше да навърши 80 години и се готвеше за тази изложба. Съдбата му отреди да остане във времето, но го приюти в други измерения на пространството. Утвърден и авторитетен член на Дружеството на художниците, в определен момент художествен ръководител на Студиото за изобразително изкуство „Илия Бешков” към Русенския университет, дългогодишен преподавател в русенските училища „Иван Вазов” и „Братя Миладинови”. С обществено признание, както и от областната и общинската администрации – почетен плакет и златна значка „Русе”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X