https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПилонът на Рожен бе открит със слово на президента Румен Радев

Пилонът на Рожен бе открит със слово на президента Румен Радев

Инициативата за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев, който участва в церемонията и приветства присъстващите.

Днес, водени от завета на нашите деди и дълга ни пред идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си.

И, най-вече, да го издигнем високо вътре в сърцата си. Днес ние казваме “не” на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Това каза президентът Румен Радев на церемонията за откриването на пилон “Рожен”.

“Тази година ще отбележим 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще отдадем почит към предците, които днес ни дадоха вяра, сили и възможност да издигнем този пилон.

Защото трябва да помним, че любовта към България е непредходна, а нейната градивна сила е несломима”, допълни държавният глава.

Президентът подчерта: “Пилонът на Рожен ще ни напомня, че пътеките на нашите лични съдби, ако успеем и решим да ги слеем, ние ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех.

И няма значение какви са нашите каузи, те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи”, добави той.

Радев припомни, че от нашата история знаем, че само буден, обединен и повярвал в своите собствени сили народ, може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини.

Президентът изказа “своята дълбока благодарност” към инициатори, организатори, дарители, строители и всички, присъстващи на откриването на пилона. “Нека българското знамепродължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ. Да живее България!”, завърши Радев изказването си на Рожен.

С издигане на българския национален флаг официално бе открит Паметника на Обединението – пилон “Рожен”, съобщи БТА. След това Гвардейският представителен духов оркестър, представителният ансамбъл на Въоръжените сили и деца изпълниха химна на републиката. Последва песента “Моя страна, моя България“, представена от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, както и деца от България.

Празничната програма включваше изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“, огнено шоу и заря.

Монументът на българското знаме е посветен на две годишнини, които се отбелязват тази година – 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X