https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДимитър Радев: Технически сме готови за еврото

Димитър Радев: Технически сме готови за еврото

“За подуправителите на БНБ ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов. Ръководството на БНБ бе избрано с широка политическа подкрепа, тя е силен фактор за независимостта на централната банка. Както видяхте при гласуването, подкрепата е достатъчно широка по всички стандарти. Очаквам подобна и и за подуправителите.

Целта е да се постигне пресечната точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия. Процесът за избиране на подуправители ще стартира утре. Това е основното, за да има централната банка легитимност. Единият подуправител ще отговаря за управление емисионно, а другият за управление банково.

Това, което банката ще прави е независимостта на БНБ и това ще се запази, дори и след присъединяване към Еврозоната. Започваме на пълни обороти да правим това, което трябва да правим – законодателство за приемането на еврото. БНБ технически отговаря и е готова за приемането му, но тук е въпросът как ще наваксат другите институции. Моето лично мнение е, че трябва да се присъединим към еврото”, заяви Димитър Радев, който бе преизбран за директор на БНБ.

По думите му от БНБ са получили пълният набор от документация за печатане на еврото.

“Трябва да направим така, че всички институции да работят сериозно по тази тема”, добави той. “БНБ е единствената институция, която се придържа стриктно към плана за присъединяване”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X