https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЧиталището в Червена вода бе удостоено със знака на областния управител на...

Читалището в Червена вода бе удостоено със знака на областния управител на Русе

Читалището в Червена вода бе удостоено със знака на областния управител на Русе

Едно от първите читалища в Северна България отпразнува 150 години от основаването си. Това е Народно читалище „Тома Кърджиев – 1873“ в село Червена вода, което днес посрещна годишнината си с богата тържествена програма.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, народният представител Златан Златанов, както и други представители на държавната и местната власт.

Данаил Ковачев удостои екипа на културната институция със знака на областния управител. Отличието бе присъдено за активна читалищна дейност, принос към културното развитие на региона и по случай годишнината.

„Пожелавам Ви здраве, творчески устрем и още много успехи! Бъдете радостни и горди от постигнатото, защото читалищното дело, което развивате тук е пример за подражание в изграждането на достойни българи. Бъдете вдъхновители и не спирайте да предоставяте пълноценна възможност за изява и развитие на творческите заложби на бъдещите поколения“, каза Ковачев.

„За век и половина тази културна институция се превърна в неотменна част от живота на хиляди хора. Вашата дейност е сред стожерите в укрепването на българщината и в единението на народа. Нека не забравяме обаче, че съхраняването паметта на нацията е споделена отговорност и всеки от нас има своя ангажимент към тази кауза, защото от нас зависи по-доброто бъдеще“, допълни областният управител.

Ковачев благодари на екипа на читалището за усилията, които ежедневно полагат в своята работа и изрази увереност, че институцията, че ще продължи да е притегателен център за млади и възрастни.

„Надявам се сегашните читалищни дейци да се вслушат в гласа на младите, така както младите и буйни революционери са дали началото на тази дейност. Новото, младото поколение на България може да даде своя дан в развитието на подобна обществено полезна дейност“, сподели Ковачев.

Читалището в Червена вода получи плакет и от кмета Пенчо Милков. Същевременно Иво Пазарджиев връчи на Народно читалище „Тома Кърджиев – 1873“ поздравителен адрес от свое име и парична награда от ВМРО. Председателят на читалището Светлана Йорданова и секретарят Силвия Бърдарова получиха поздравителни адреси от Съюза на народните читалища. Те им бяха връчени от Мануела Симеонова, която е част от Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища” (РЕКИЦ) – Русе. От Съюза на народните читалища изпратиха и грамота за екипа на културната институция в Червена вода. С грамоти за принос в читалищното дело бяха отличени още Димитричка Коджабашева и Марко Марков.

На събитието присъстваха също така директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова, управителят на Районен кооперативен съюз Пенка Пеева, която е сред основните спонсори на събитието, кметът на Червена вода Людмила Маринова, както и кметове на редица съседни населени места.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X