https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБоровоЧиталището в Борово отбеляза 125 години от създаването си

Читалището в Борово отбеляза 125 години от създаването си

125 години от създаването си отбеляза Народно читалище „Искра 1898“, намиращо се в град Борово, област Русе.

Поздравления към настоятелството и самодейците бяха отправени от името на областния управител на Русе Анатоли Станев. „Благодаря Ви, че не спирате да поддържате жива българската народна култура, въпреки не малкото трудности и изпитания в днешно време. Днес често въпросите за духовното и културно израстване биват неглижирани от рутината на ежедневието, но въпреки това читалищата в страната поддържат пламъка на истинското родолюбие. Именно те са сред тези културни институти, които се утвърдиха като реални и действащи школи по патриотизъм и училища за достойни българи“, се казва в написаното от Станев. Той отбелязва още, че зад винаги отворените врати на това читалище жителите и гостите на Борово успяват да се докоснат до традициите, обичаите и фолклорното богатство. „Пожелавам Ви да съхраните творческия си устрем, предавайки го от поколение на поколение, защото той има силата да ни прави по-добри, а също ни задължава да отстояваме националната си идентичност“, допълва в поздравителния адрес областният управител. Той благодари както на самодейците, така и на председателя Мариана Минева и секретаря на читалището Атанаска Иванова за активната работа през последните години.

По случай годишнината и за заслугите си за съхраняването и надграждането на регионалните традиции и фолклор, както и за значимия принос за формирането и развитието на културно-просветна дейност в община Борово и региона читалището е удостоено и с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента на Република България Румен Радев.

Читалището в Борово активно участва в културния живот на региона и страната. През изминалата година то се е включило и е подпомогнало организацията на над 52 събора, изложби, творчески вечери, граждански инициативи и спортни занимания. Няма как да не се отбележи и, че само преди броени дни библиотеката към читалището бе избрана за библиотека на годината в русенско. В момента читалището изпълнява и проект по Национален фонд „Култура“, целящ възстановяване на любителското творчество. Благодарение на активната читалищна дейност в Борово са снимани кадри за филма „Един пазарен ден от миналото”. В дейността са включили и читалища от целия регион.

Библиотеката на читалището разполага с над 25 000 тома, като през 2022-а благодарение на националната програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“ са били закупени повече от 100 книги. Активно читалището бива подпомагано и от кмета Валентин Панайотов и местния Общински съвет.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X