https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБорислав Сарафов: Дела на трупчета няма да има, главният прокурор трябва да...

Борислав Сарафов: Дела на трупчета няма да има, главният прокурор трябва да бъде под контрол и отчетност

Дела на трупчета няма да има, категоричен бе и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Той участва в дискусията “Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото” в Централния военен клуб в София.

Всички проверки в прокуратурата вече са приключени и са започнали дисциплинарни производства. Има такива срещу седем магистрати по казуса “Осемте джуджета”, както и в Стара Загора, каза Сарафов.

Не е приключила ревизията само на Софийската районна прокуратура. Това е така, защото обемът на работа там е много голям, каза главният прокурор и добави, че проверката е удължена с месец.

По отношение на имунитетите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, Сарафов каза, че решението ще бъде взето от наблюдаващите прокурори.

Има три възможни начина за решаване на делата спрямо тях, коментира Сарафов и посочи, че те са: да се държат на трупчета, да бъдат прекратени или да бъде внесен обвинителен акт. Първият вариант няма да се толерира, посочи и.ф. главен прокурор.

Главният прокурор трябва да бъде под контрол и отчетност, каза той по повод предложените промени в Конституцията.

Всички видяхме до какво би довело един безконтролен главен прокурор. Този контрол трябва да се осъществява от Висшия съдебен съвет, каза Сарафов. Това може да се случва и през механизъм за разследване на главния прокурор, посочи той.

Ако се децентрализира прокуратурата и имаме напълно самостоятелни 28 окръжни прокурори, които вземат своите решения, ще бъде грешка, която много скоростно ще трябва да бъде поправена, а това не може да стане бързо с основния закон, каза още Борислав Сарафов.

Практиката показва, че трябва да има някой, който да възлага и проверки и ревизии, и да санкционира действия или бездействия на тези прокуратура, които излизат извън нормалните стандарти, посочи Сарафов.

Може би никога не съм срещал такова единодушие и единомислие между всички, които са срещу един проект. Отдавна не съм виждал подобно единомислие между две съсловни организации, конституционалисти и общественици, коментира още Борислав Сарафов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X