https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКакво се разбраха премиерът Денков и протестиращите миньори

Какво се разбраха премиерът Денков и протестиращите миньори

Какво се разбраха премиерът Денков и протестиращите миньори

Със синдикатите по тема “Енергетика” беше обсъдена декларацията, която беше представена днес, и предложението на двата основни синдиката за подготовка и подписване на споразумение по темите, които най-много ги вълнуват. Това каза на брифинг в Министерски съвет президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща на премиера Николай Денков с представители на протестиращите миньори и енергетици, предаде репортер на Novini.bg.

Има няколко нюанса по това как могат да се реализират техните предложения, но това са по-скоро технически проблеми, които няма да могат да се реализират както е написано в декларацията, но можем да ги отразим в споразумението, за което се разбрахме, че ще работим и ще го подпишем до края на септември, заяви министър-председателят.

Ангажиментът, който чухме от премиера, е ключов за нас – до края на месеца в национално споразумение за справедлив преход детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днес до 2038 г. Това споразумение за нас е фундаментален въпрос. Търсим гаранция за него от парламента, каза Пламен Димитров.

Разбрахме се веднага да започне работа по Общия устройствен план на комоплекса “Марица изток”, защото този план е елемент от огромното напрежение и недоверие, които съществуват там, посочи президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

В отговор на въпрос премиерът Денков отбеляза, че предоговарянето на националния План за възстановяване и устойчивост в сектор “Енергетика”, което цели да удължи живота на въглищните ни ТЕЦ-ове и по-ефективно разпределение на парите за проекти.

От първия ден на работата на това правителството има екип, който работи по предоговарянето на Плана. Работата не е спирала. Много се радвам, че имаме соациални партньори, които са ангажирани с този процес. Това са най-важните ни партньори, които имаме днес, заяви министър-председателят.

Националното шествие, организирано от Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда “Подкрепа” в комплекса “Марица Изток”, Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Националната синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, Синдикалната миньорска федерация към КТ “Подкрепа”, Федерация “Енергетика” към КТ “Подкрепа”, събра близо 6000 миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната на площада пред храм-паметника “Александър Невски”.

Шествието започна днес преди обяд от площада до храм-паметника “Св. Александър Невски”, премина по ул. “Оборище”, ул. “Г. С. Раковски”, бул. “Цар Освободител” и бул. “Княз Александър Дондуков”, като накрая протестиращите се събраха в карето между сградите на Народното събрание и Министерския съвет на бул. “Княз Александър Дондуков” 1. В протеста се включиха работници от целия въгледобивен сектор в България.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” се опасяват от закриване на работни места – около 12 000 работни места в комплекса “Марица Изток” с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X