https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВъв ВВВУ "Георги Бенковски" се откри лицензирано хеликоптерно летище за обучение и...

Във ВВВУ “Георги Бенковски” се откри лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха

В присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия се откри първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи. То бе осветено от свещеници от плевенски храмове.

“Това е едно ново начало. Ние като висше учебно заведение успяхме първи да се включим в процедурата по обучението на бъдещите пилоти по HEMS, така, както обучаваме пилоти и инженерно-технически състав за ВВС, ВМС и Гранична полиция”, каза в приветствието бриг. ген. Юлиян Радойски, началник на ВВВУ “Георги Бенковски”.

В словото си при откриване на площадката министър Тагарев подчерта, че в днешната обстановка изискванията към армията са много високи, което се разбира не само от професионалния състав в армията, но и от политическия елит на страната. Министърът добави, че се заделя сериозен ресурс за оборудването на армията, за нейната подготовка. По думите на Тагарев кабинетът е поел ангажимент да поддържа минимум от два процента от Брутния вътрешен продукт финансиране за отбраната. Министърът каза още, че кабинетът е определил и друг терен в близост до летището, което днес се откри, където да се изгради самостоятелна площадка за хеликоптерите на HEMS.

Анелия Маринова, директор на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, връчи на бриг. ген. Радойски документите за лиценза на хеликоптерното летище за обучение на курсанти.

Като част от празничната церемония осем курсанти от специализация “Летец-пилот”, трети курс, получиха бриветите си за завършен първи авиационен стаж през 2023 г. Те им бяха връчени от министър Тагарев.

Преди началото на церемонията на хеликоптерното летище кацнаха вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база – Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза “Чайка” и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция “Гранична полиция”. С вертолет PANTHER бе направена демонстрация на транспортиране на пострадал.

Днешните събития във ВВВУ “Георги Бенковски” са част от празничната програма за отбелязване на 115 години от обявяване Независимостта на България. По този повод в училището бе обявен и Ден на отворените врати, като всички демонстрации с хеликоптерите и официалната церемония по откриване на летището се състояха пред официални гости и граждани.

От летище Долна Митрополия днес ще стартира и Шестата национална въздушна обиколка на България, която ще премине под наслов “Да запазим летищата”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X