https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДанаил Ковачев разговаря с родители за опасността от употребата на наркотици сред...

Данаил Ковачев разговаря с родители за опасността от употребата на наркотици сред подрастващите

В началото на новата учебна година областният управител Данаил Ковачев продължи участието си в инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев, главен редактор на „Акцент.БГ“. Ковачев се включи в няколко родителски срещи в различни класове на Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“.

По време на разговорите с родителите той изрази своята подкрепа в превенцията на наркоразпространението. За да подкрепи възрастните в опазването на децата Ковачев раздаде флаери, който съдържат важна информация относно поведенческите и физиологични промени, до които води употребата на дрога сред подрастващите.

Информацията в брошурите е подготвена от експерти на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и Регионалното управление на образованието /РУО/.

„Важно е ние, родителите, да знаем как да разпознаем проблемите сред децата си. Дрогата е много сериозна опасност и тя не трябва да бъде подценявана по никакъв начин“, сподели областният управител.

Той посочи още, че от съществено значение е да се реагира в първия момент, ако се забележат симптоми на евентуална употреба на наркотични вещества.

„Колкото по-бързо реагираме при подобен случай, толкова по-ефективна ще бъде намесата ни“, смята Ковачев. Според него е необходимо да се разговаря с тийнейджърите на достъпен език по въпросите, които ги вълнуват, както и да се обсъждат проблемите, които имат. „Семейството и училището трябва да бъдат водещия източник на информация за децата ни, а не улицата“, допълни още Ковачев.

„Има смисъл да се борим! Продължаваме, защото сме полезни и усилията ни са важни. За проблема „наркотици“ трябва да се говори. Децата на Русе сами ни го казаха. Ние трябва да покажем, че на света има много по-интересни, забавни и смислени неща, които да ги накарат да се чувстват наистина ценни“, счита Румен Николаев.

Родителските срещи се провеждат във всички основни и средни училища на територията на град Русе, а дейността се координира от началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева. В дейността са пряко ангажирани и от БЧК-Русе, а също и класните ръководители.

До тази идея се стигна, след като стана ясно, че по една или друга причина голяма част от родителите на децата, особено в най-рисковата група от 11 до 15 години нямат пълна представа и отношение към наркотичните вещества. За осъществяване на тази поредна идея допринесоха УМБАЛ „Медика“ в лицето на административния ѝ директор Алисе Муртезова и маркетинговия ръководител на „Експрес сервиз“ Цветелин Колев. Общият брой на флаерите, които ще бъдат раздадени, е над 7000.

Припомняме, че сред поведенческите промени, които могат да се очакват при употребата на психоактивни вещества са: внезапни и постоянни промени в настроението; необичайно агресивно поведение; загуба на апетит; поетапна загуба на интерес към ученето, хобитата, спорта и приятелите; необичайно сънливо или замаяно състояние; потайно поведение, лъжи или изчезване на вещи и пари от дома, както и нетипични петна, белези или миризми по тялото, дрехите или личните вещи.

Част от физиологичните промени биха могли да включват бледа кожа на лицето; разширени зеници и зачервени очи; сухи, напукани устни; промени в апетита – от изпитване на глад до пълно отхвърляне на храненето; прекомерна приказливост без логика и смисъл; тахикардия и повишено изпотяване; внезапно застиване в неествена поза; поведенчески и емоционални разтройства – агресия, психоза, заблуди, халюцинации, наподобяващи шизофренно разстройство и суицидни мисли. Дълготрайните промени биха се изразявали в нарушена зрителна острота; мудност в движенията и загуба на координация; влошаване на паметта и неспособност за концентрация; интелктуален спад до деменция; нарушения в дейността на бъбреците и черния дроб; смущения на кръвоносната и сърдечната система като аритмия, повишено кръвно налягане и сърдечна честота; асматични пристъпи и други.

Добре е родителите да наблюдават и за притежанието на предмети и медикаменти без очевидна причина. Става дума най-вече за капки за очи, смачкани парчета от тънко фолио, обгоряла чаена лъжичка, игли и спринцовки, домашно направена лула, остатъци от цигари с малък картонен филтър и опаковки на психоактивни медикаменти.

Началото на инициативата „Заедно да спасим Русе и децата от дрогата!“ бе поставено през февруари тази година, като в рамките на него бе проведено мащабно проучване за употребата на наркотици от младите хора, което показа, че около 7% от учениците в Русенско са употребявали наркотици. Анкетата обхвана 4292 ученици на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта, както и 3138 родители.

Сред останалите партньори на инициативата са: Областната дирекция на МВР, Община Русе, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Центърът за психично здраве в града, двете университетски болници „Канев“ и „Медика-Русе“, Печатна база „РУСЕ ПРЕС” и още редица други държавни институции и неправителствени организации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X