https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиЕвропрокуратурата съобщи за трима задържани за измами със средства за земеделие

Европрокуратурата съобщи за трима задържани за измами със средства за земеделие

Европейската прокуратура съобщи, че под нейно ръководство служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) днес са задържали трима души и са претърсили шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства от Европейския съюз за земеделие.

Въз основа на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС, и иззетите доказателства и документи, се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране. Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените са разделили площта и са използвали хора “с ниско социално-икономическо положение” като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи, се посочва в съобщението.

Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд “Земеделие” и пред банките. Така той е можел да получи средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите.

В съучастие са заподозрени двама служители от ДФ “Земеделие” и от областната земеделска служба в Севлиево, които може да са улеснявали дейността на престъпната група с предоставяне на информация и съвети по съответната оперативна програма и проверките за изпълнение на проектите. Уточнява се, че сред задържаните има държавен служител.

Общият размер на щетите предстои да се установи, се допълва в съобщението.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X