https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКомисията по икономическа политика отлага дерогацията с 1 година

Комисията по икономическа политика отлага дерогацията с 1 година

Комисията по икономическа политика и иновации прие на второ четене промените в Законопроекта за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Депутатите решиха да бъде назначен особен търговски управител в Лукойл, който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него, но освен това решиха да отложим дерогацията с една година, предаде БГНЕС.

С приемането на второ четене на законопроекта в срок до 30.09.2024 година, когато окончателно се отменя дерогацията, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва поетапно да премине към преработка на петрол с неруски произход, като до 31.12.2023 година има право да преработва не повече от 80 процента петрол с руски произход; до 31.03.2024 г. не повече от 75 процента петрол с руски произход; до 30.06.2024 г. не повече от 50 процента петрол с руски произход; до 30.09.2024 г. не повече от 25 процента петрол с руски произход, като същевременно оборотът от произведените горива не е по-нисък от средния за последните пет приключили финансови години. От 01.10.2024 година, „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД трябва изцяло да преработва петрол с неруски произход.

Другият важен момент в този законопроект е появата на особен търговски управител в Лукойл.

Особеният търговски управител се назначава от Министерския съвет по предложение на Министъра на икономиката и иновациите, след становище на Съвета по сигурността към Министерския съвет, не по-късно от 2 седмици от предложението.

Особеният търговски управител се назначава за срок от 6 месеца като този срок може да бъде удължен еднократно за същия срок. Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Председателят на Съвета на младите специалисти на Лукойл Нефтохим – Бургас и ръководител на планирането в рафинерията Делян Лазаров посочи, че синдикатът е притеснен. “Имаме нужда от време, в което да поработим технологично и логистично, което да гарантира безаварийна работа на предприятието с алтернативни мощности. Решението вземате не за дерогация, а за бъдещето на една индустрия в България”, посочи той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X