https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаГЕРБ: Това не е скандал, това е международен скандал

ГЕРБ: Това не е скандал, това е международен скандал

Организира се бързо обществено обсъждане на териториални планове. Част от прочетеното в тях е меко казано скандално. Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, зад тях прозират имената на спонсори на ПП-ДБ. Ключово важно е да се удължи животът на въглищните централи. Това заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

“Ако техническите кадри се разбягат няма да има никакви инвестиции. Няма кой да стои и да чака да се реализират 10 години тези инвестиции”, добави Вълчев.

Теменужка Петкова от ГЕРБ каза, че по този план не се предвиждат никакви средства за Маришкия басейн и удължаване на живота на въглищните централи. “Тези централи са 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%”, коментира тя и настоя да се работи за запазване на въглищните централи.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че “правителството се готви да раздаде 1, 706 млрд. евро на фирми, които никой не знае от къде дойдоха, имало ли е търг и т.н. 180 млн.евро ще получи фирма Резолв Енерджи регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините. Това не е скандал, а международен скандал. „Uropean energy” ще получи 450 млн.евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?”, запита той.

Добрев каза, че не знаят кой е направил тези проекти и искат да разберат. “Научаваме по апокрифен начин. Краси го намери по някакъв начин. Днес се готвеха за МС, по някакви причини го оставиха за петък. В Министерство на енергетиката нямаме наш министър”, посочи той и призова за оставки.

Той посочи, че фирмите са регистрирани в Люксембург, може би за да бъде скрито чии са. Той прочете и още няколко имена на фирми и сумите, които ще получат – 95 млн.евро за Металик Груп, Резолв ще получи 180 млн.евро, Гълъбово Солар 20 млн. евро и т.н. “4358 са предвидените работни места”, посочи той.

“Това правителство не е наше. В него имаме един вицепремиер и външен министър, който няма отношение за парите и как се раздават”, уточни той.

Красимир Вълчев от ГЕРБ каза, че се знае кой определя депутатите в ПП и посочи името на Дечо Колев. Той посочи, че Радослав Рибарски е бил служител на Колев.

“Новите инвестиции предполагат да бъде създаден нов обществен план, индустриални зони, и т.н и за това трябват 10-15 години. Ако ние закрием през 2025-2026г. и открием новите работни места през 2037г. очевидно имаме дупка от 11-12 години. Запазването на живота на централите не пречи на прехода, а е предпоставка да се извърши преходът”, каза още той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X