https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПрокуратурата с подробности за собствеността на Руската църква

Прокуратурата с подробности за собствеността на Руската църква

Въпросът за собствеността на храма „Св. Николай Чудотворец“, познат още като Руската църква, има два важни аспекта, с които от прокуратурата трябва да се запознаят, стана ясно от брифинг на Софийска градска прокуратура пред медиите.

„При нас постъпиха два сигнала от народни представители и гражданско сдружение, възложена е проверка на ДАНС, трябва да се установят фактите около собствеността. Ще бъдат изискани документи от необходимите институции, ще бъдат снети и сведения от лица. Този казус има два аспекта – юридически и канонически“, посочиха от прокуратурата.

“Ние ще се запознаем с документите, дали право на собственост, издадени от нотариус. Ще поискаме документи, относно каноните на църквата във връзка с отказания достъп до храма”, посочи градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Зам.-градският прокурор Кръстев заяви, че казусът е юридически и канонически. Вече е възложено на ДАНС да установи дали има извършено престъпление. Ще се установят факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване както на земята като терен, така и на сградата на храм „Свети Николай Мирликийски“. Ще бъдат изискани документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X