https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новини"Хамас" освободи американка и дъщеря й, държани за заложници

“Хамас” освободи американка и дъщеря й, държани за заложници

“Хамас” освободи две американски заложнички – майка и дъщеря й – по “хуманитарни причини” в отговор на посредническите усилия на Катар. Това заяви в петък представител на въоръженото крило на “Хамас” Абу Убайда, предава Ройтерс. Освобождаването бе потвърдено от Израел.

Джудит Раанан и дъщеря й Натали, които бяха отвлечени на 7 октомври в кибуца Нахал Оз, бяха предадени на службите на Червения кръст.

CNN съобщи, че майката е в тежко здравословно състояние. 59-годишната Джудит Тай Раанан и 18-годишната й дъщеря Натали Раанан имат американско и израелско гражданство. Двете неотдавна са се преместили от САЩ в Израел и са си търсели жилище, в което да се настанят за постоянно. Отвлечени са от кибуц Нахал Оз край Газа, където са били на гости при роднини.

Президентът Байдън благодари на Израел и Катар за освобождаването на двете жени. Кабинетът на Нетаняху съобщи в изявление, че двете жени – Джудит Тай Раанан и Натали Шошана Раанан, “са освободени от терористичната организация “Хамас” и “са напът към сборен пункт във военен лагер в центъра на страната, където ги очакват членовете на тяхното семейство”, предаде БТА.

Според последните данни “Хамас” държат около 200 заложници.

По-голямата част от тях са все още живи, заявиха израелските военни (ЦАХАЛ). Военните заявиха, че повече от 20 заложници са деца, а между 10 и 20 са на възраст над 60 години.

Освен това между 100 и 200 души се смятат за безследно изчезнали след атаките на “Хамас”, добави армията.

Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, заяви, че САЩ и ЕС настояват Израел да забави сухопътната операция в Газа, за да има време за тайни преговори за съдбата на заложниците.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X