https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Илиян Илиев: Ще лобирам за достойно място в централната част на града...

Илиян Илиев: Ще лобирам за достойно място в централната част на града на Държавна агенция “Архиви”, за да може да бъде в помощ на настоящи и бъдещи откриватели на историята на Русе

Държавна агенция „Архиви“, невидимата история на една нация. Но къде е мястото на архивите в обществото? Те са индикатор на културното му развитие още от най-древни времена. Появата им е свързана с израстването на държавността, непрекъснатото развитие на един народ, обединил се в държава и създал редица градове. В най-общ план архивите бавно и методично са съхранявали потребностите на управлението на всяка една политическа формация.

Именно поради тази причина днес аз, Илиян Илиев като кандидат за кмет на гр. Русе, заедно с водача на листата за общински съветници на НДСВ инж. Красимир Иванов и арх. Ралица Герганова решихме да се обърнем към миналото и посетихме в Русе държавна агенция „Архиви“. Да можем да почерпим, както информация, така и вдъхновение от различни извори за живота на нашия град. Но въпреки важната обществена функция, която изпълнява тази институция, тя е потънала в забвение. Ако си представим, че държавата е една библиотека с папки, а общината е една папка с документи, то именно в тази папка лежи един забравен и пожълтял лист с молби за толкова много нужни за архивите, наглед възможни неща, но пък така недостижими за тях.

Ако в архивите се съхранява най-точната и вярна информация от всякакъв аспект, ще се опитам най-безусловно да ви покажа какво пише на този забравен лист, подкрепен с подписка от редица граждани, служители и общественици. Липсва дигитализация на документите, липсва ресурс за такава, липсват скенери от всякакъв тип, липсва система за поддържане на постоянна вентилация и влажност. Та те нямат дори хигиенист в сградата, не им се отпуска такъв! Липсва нормален достъп до сградата /тя се намира в завод „Найден Киров“, в който може да влезете единствено с пропуск и да прекосите половината му територия, за да се окажете пред вратите на историята ни/. Тук времето е спряло, единственото огънче, което свети е в очите на служителките – архиварки , които с огромен плам и болка разказваха за всичко това и същевременно ни показваха стари и забравени оригинални снимки на наши възрожденци, съхранили не само спомена, но и духа на патриотизма им. Именно този пламък се разгоря и в нас. Да, това е държавна институция, но да, тя съхранява историята на нашия град, на нашата община!

Като кандидат за кмет, издигнат от ПП НДСВ, твърдо заявявам, че ще направя всичко възможно да извадя този пожълтял лист от папката и да го поставя на дневен ред в община Русе. Ще лобирам за достойно място в централната част на града, за да може да бъде в помощ на настоящи и бъдещи откриватели на историята на Русе. Обещавам!
Адв. Илиян Илиев /кандидат за кмет, издигнат от ПП НДСВ/

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X