https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПП-ДБ внесе жалба срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

ПП-ДБ внесе жалба срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване

ПП-ДБ внесе жалба срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване. Жалбата е подадена чрез ЦИК до ВАС, съобщи Никола Минчев пред журналисти.

“Тук вече топката е в ЦИК да препрати цялата преписка до съда, добави Минчев. Според закона това се извършва незабавно, а съдът има тридневен срок да се произнесе по жалбата. С оглед важността на случая максимално скоростното произнасяне е в обществен интерес.

Получихме информация и че машините за гласуване, които са пристигнали в различни градове, вече се приготвят да се връщат в централния склад в София. Призовавам членовете на ОИК да не прибързват с това действие, а да изчакат развитието на казуса през днешния ден”, каза още Минчев.

Той заяви, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си, защото има подадена жалба до ВАС, както и отговор от страна на МЕУ, който вече е даден.

“Докладът на ДАНС призовавам да бъде разпространен, той не е секретен, за да се види за какви проблеми става въпрос, които да наложат отмяната на машинното гласуване”, подчерта депутатът от ПП-ДБ.

Васил Пандов, също от ПП-ДБ, призова ВАС да се произнесе в рамките на деня, за да стане ясно как да процедират всички Общински избирателни комисии.

“Когато има подадена жалба в съда машинното гласуване не е отменено. Чуваме, че и други избирателни комисии, не само тази в София, ще заседава”, подчерта Пандов.

На среднощен брифинг ПП-ДБ обявиха, че ще обжалват пред ВАС решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване. Сагата започна след като председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов съобщи, че от доклад на ДАНС става ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е на флашка.

“Всички са компрометирани”, заяви Тошко Йорданов и определи действията на заместник-министъра като държавен преврат.

Десислава Атанасова, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС, и Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на ДПС, призоваха да се гласува в неделя само на хартия или изборите да се отменят. ЦИК пък от своя страна излязоха с решение да се отмени машинното гласуване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X