https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниПолицията в Русе ще отбележи професионалния си празник с няколко събития

Полицията в Русе ще отбележи професионалния си празник с няколко събития

Българската национална полиция чества своя професионален и патронен празник на 8 ноември – Деня на Свети Архангел Михаил, светецът, който символизира властта, реда и законността, царуването на истината, правдата и любовта.

Професионалният ден на полицейските служители ще бъде отбелязан в Русе с няколко събития, които ще се състоят на 7 ноември, вторник.

Традиционната тържествена церемония пред сградата на ОДМВР – Русе на бул. „Ген. Скобелев“ 49 започва в 13:00 часа с представителен строй от униформени и поднасяне на венци и цветя на монумента „Признателност и слава“, разположен пред дирекцията. След това програмата продължава с празнично събрание на служителите от ОДМВР – Русе.

Ръководството на ОДМВР – Русе отправят покана към всички бивши и настоящи служители на полицията, както и към представителите на медиите да присъстват на тържественото събитие.

Поканени са и всички жители и гости на града, които желаят да се запознаят по-отблизо с работата на полицейските структури и да се докоснат до ежедневието на униформените служители, които са всеки ден навън на терен. Това можете да направите на 7 ноември между 11:00 и 15:00 часа в двора пред сградата на ОДМВР – Русе /към бул. „Ген. Скобелев“/, където ще ви очакват екипи на охранителна полиция; екип на пътна полиция; на базовата научно-техническа лаборатория; специализирания сектор за тактически действия, заедно с техните автомобили, мотори и оборудване.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“. С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X