https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВече може да ни връчват фиш за нарушение при шофиране и по...

Вече може да ни връчват фиш за нарушение при шофиране и по електронен път

От самото начало на редовното правителство един от основните приоритети е противодействие на пътния травматизъм.

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той представи новата система за връчване на актове по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата.

Стоянов напомни, че в началото на месец август са се инициирали и приели няколко законодателни промени, една от които да се конфискуват автомобили на шофьори, употребили алкохол и наркотици.

“Мярката по отнемане на автомобили в ползата на държавата работи”, смята той. Вътрешният министър уточни, че има конфискуваните автомобили са 98.

Към момента новата система за връчване на актове по електронен път функционира от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от тяхната автоматизирана информационна система към системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления, и малко над 100 000 електронни фиша.

“До момента връчените документи от системата за сигурно електронно връчване са над 5000, голямата част от тях са изплатени”, каза Стоянов.

“За месец октомври 2023 г. броят на платените документи е над 11 млн. лв., което е с над 2 млн. лв. спрямо същия период миналата година”, съобщи той.

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров поясни, че новата система за връчване на актове по електронен път е услуга, която има висока добавена стойност.

“Гражданите се уведомяват с текстово съобщения или на имейл. Работим това съобщение да се изпраща с минимално закъснение след извършване на нарушението”, обясни той и уточни, че услугата не задължава гражданите да си направят регистрация, но ако искат, могат да се регистрират в системата.

Главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция” към Главната дирекция “Национална полиция” обясни, че уведомлението за нарушение може да бъде получено чрез смс, по вайбър или по имейл адрес. Тя отбеляза, че системите им са интегрирани така, че да се изпълни волята на законодателя.

“Съобщенията, които гражданите получават, не са на 100% задължителни за изпълнение на нещо, което те считат че не е правилно или има грешка”, посочи тя и поясни, че към момента гражданите по-скоро са удовлетворени, че са уведомени.

“В момента поставихме основата. Това е голяма крачка напред в борбата с пътно транспортните произшествия”, каза той и препоръча: “Да спазваме правилата, за дв не виждаме как работи системата”, допълни Стоянов. Вътрешният министър напомни, че средствата, които се събират от актовете и фишовете, се вливат във Фонда за безопасност на движението.

По отношение на това колко досъдебни производства са образувани на тези местни избори, Стоянов коментира, че общият им брой е 216, като те са 40% повече спрямо тези на предишните местни избори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X