https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаСтоянов: Възнамеряваме жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и...

Стоянов: Възнамеряваме жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби за нарушения на пътя

„Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има възможност да връчва наказателни постановления и глоби за нарушения на пътя. Хората в момента минават през обучения“, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Приоритет на МВР е борбата с пияните и дрогирани шофьори, отбеляза още той. „От момента, когато беше въведена мярката за отнемане на автомобили от шофьори, които карат след алкохол или наркотици, имаме спад на установени такива шофьори. Откакто е въведена тази мярка има отнети 314 автомобила и успоредно с това има иззети повече от 2200 автомобила“, каза министърът на вътрешните работи. Калин Стоянов отбеляза още, че е постигнат сериозен резултат по линия на събираемостта на глобите. Според него това е резултат от мерките и най-вече разработването и въвеждането на системата за електронно връчване на фишове, активиране на процеса на връчване на място. Отчитаме 50% ръст на събираемостта спрямо миналата година, обяви министър Калин Стоянов.

Той коментира и темата за БТР-ите, които трябва да изпратим като помощ на Украйна, като отбеляза, че те са били на МВР. „С решение на Министерския съвет от ноември миналата година ясно е посочено, че логистиката по придвижването на БТР-ите е ангажимент само и единствено на Министерството на отбраната. На територията на жандармерия са тук, в София, когато има готовност да се извърши транспортът, сме готови да ги предадем“, подчерта Калин Стоянов.

За разследването по случая с Мартин Божанов – Нотариуса министърът отбеляза, че в рамките на досъдебното производство ще бъде изяснено дали е бил сътрудник на МВР.

Сигналите, свързани с Мартин Божанов, са 28, ако не ме лъже паметта, каза още министърът на вътрешните работи. Той отбеляза, че 22 от тези сигнали са против Мартин Божанов, а останалите са жалби и сигнали, които той е подавал. „По всички тези сигнали сме изготвили справка как е приключила проверката и къде са изпратени сигналите“, каза министър Стоянов и уточни, че сигналите, които се работят от ГДБОП, са за търговия с влияние и пране на пари.

Имаме насока за човек, който ежедневно разпространява множество заплашителни имейли до различни високопоставени служители, включително МВР и други агенции, каза министърът на вътрешните работи в отговор на въпрос за заплахите към съдия Владислава Цариградски. „Отправя и имейли за взривни устройства в търговски центрове, училища и други институции. Имаме насоки, надявам се, че до няколко дни ще го задържим, каза още министър Калин Стоянов.

Категорично сме готови за Шенген на всички нива, заяви още вътрешният министър. Тази оценка е дадена и миналата година по време на мисията, която беше тук по линия на Шенген, в нея участваха експерти от 14 държави, припомни той. Най-вероятно до първата половина на март ние ще сме готови технически за това, което предстои за Шенген по въздух и вода, каза Калин Стоянов.

Той съобщи още, че в последния доклад за състоянието на нелегалната миграция в България, който е предал на премиера и президента, се отчита около 70% спад на броя на опитите за нелегално преминаване на границата.

За срещата вчера с изпълнителния директор на Агенцията на Европейския съюз (ЕС) да гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс, Калин Стоянов каза, че са обсъдили увеличаването на броя на служителите по линия на агенцията на територията на България, които ще бъдат разположени предимно на българо-турската и българо-сръбската граница.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X