https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 202361% е ръстът на даренията по време на кампанията за местните избори

61% е ръстът на даренията по време на кампанията за местните избори

„С 61% е увеличението на даренията от физически лица по време на кампанията за местните избори през тази година спрямо 2019 г.”, заяви в студиото на „Твоят ден” председателят на Сметната палата Димитър Главчев. По думите му това не е лошо, тъй като показва изсветляване на даренията.

„97 са даренията от физически лица, отделно имаме 369, които са от инициативни комитети, както и 261 дарения от местни коалиции. Всяка сума над 1000 лв. ще бъде предмет на одит”, изтъкна той.

Главчев каза още, че до средата на декември е срокът, в който партиите и инициативните комитети ще се отчетат пред Сметната палата за отминалите местни избори. След това в рамките на половин година Сметната палата ще направи одит на паричните средства.

Председателят на институцията допълни, че юридически лица нямат право да правят дарения на партии и инициативни комитети. Той подчерта, че при наличие на каквито и да е съмнения за дарения и субсидии, ще се обърнат към компетентните органи НАП и НОИ. Главчев спомена, че има съмнителни дарения в изминалата кампания – даде пример с 30 дарения в един и същи размер – 9500 лв. за един кандидат.

„Подготвя се законопроект за лобизма. В него е предвидено регистър на лобистите да се води от Сметната палата”, заяви Главчев. По думите му е сериозен пропуск, че няма такъв закон, което е изискване и от ОИСР. Според Главчев Сметната палата е наваксала изоставането в одитите. „От август досега не е имало доклад, в който има основания да се сезира прокуратурата”, заяви той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X