https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЕК дава България на съд, липсват правилата на ЕС за правата на...

ЕК дава България на съд, липсват правилата на ЕС за правата на жертвите на престъпления

Европейската комисия съобщи, че предявява иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, тъй като нашата страна не е съобщила мерките за пълно въвеждане в националното законодателство на европейските правила за правата на жертвите на престъпления. Крайният срок за въвеждане на правилата изтече на 16 ноември 2015 г. , се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

Европейските правила допринасят за защита на правото на жертвите на престъпления на достъп до информация и до услуги за подкрепа. Всички жертви на престъпления в ЕС следва получават подходяща информация, подкрепа и защита, и могат да участват в наказателното производство. Жертвите на престъпления следва да получават уважително отношение, проява на тактичност, разбиране, професионализъм, без никаква дискриминация от всички, които са в контакт с тях, пояснява комисията.

През 2019 г. ЕК образува 25 наказателни процедури срещу държавите от ЕС за непълно въвеждане на новите правила и досега всички са приключени, с изключение на производството срещу България. През януари 2016 г. комисията изпрати официално уведомително писмо до нашата страна, през март 2019 г. предприе последващи действия. След множество контакти с българските власти след 2019 г. и като взе предвид последните отговори, ЕК реши да предяви иск, тъй като две разпоредби все още не са въведени в българското законодателство, се отбелязва в съобщението.

Комисията уточнява, че ще поиска от Съда на ЕС да наложи финансова глоба на нашата страна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X