https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБезплатен обяд за деца в нужда

Безплатен обяд за деца в нужда

Семейства с малки деца ще бъдат подпомогнати с ваучери за безплатна храна от Млечна кухня. Тази помощ е предназначена за домакинства с деца, които отговарят на определени критерии, като оценката се прави от социалните служби.

Всичко това е възможно, тъй като Община Русе ще участва като партньор на Агенцията за социално подпомагане за реализиране на дейностите по проект „Детска кухня“. Със съдействие на агенцията ще бъде осигурено едно обедно хранене за до 80 деца дневно, съгласно изготвен от Дирекция „Социално подпомагане“ в Русе списък.

Ще бъде осигурено здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, допълнено със специфична съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността.

Кой има право да получи помощта?

Основна целева група за подпомагане с ваучери или карти за детска кухня са деца, в т.ч. и деца с увреждания на семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си, в т.ч. и за деца с увреждания; самотни родители (осиновители) с ниски доходи; приемни семейства и семейства на роднини или близки, при които има настанени деца.

С тези ваучери Детската кухня в Русе, ще предоставя един път на ден храна от тристепенно меню за обяд (супа, основно ястие и десерт), предназначено за деца посочената възрастова група.

Децата се избират от кръга на имащите право да ползват социални и/или семейни помощи, както и помощи по реда на Закона за закрила на детето и правилника за неговото прилагане; семейства, с които работят отделите “Закрила на детето” и за които са подадени сигнали от доставчици на социални услуги и други институции или източници на местно ниво.

Служители на Социално подпомагане ще определят нуждаещите се за подпомагане по проект „Детска кухня“ на територията на община Русе.

След попълване на карта за участие, родителите или законните представители на децата посещават детската кухня за издаване на абонаментна карта

Ваучерите за храна се издават от Дирекция „Социално подпомагане“ в Русе за броя работни дни

за съответния месец и се предоставят по служебен път на детската кухня. Родителят или законният представител на детето, посещавайки детската кухня, получава информация за предоставените му ваучери за следващия месец и се подписва в съответния раздавателен списък.

При получаването на храната в раздавателния пункт на детската кухня родителят или законният представител на детето ще полага собственоръчен подпис върху ваучера за съответната дата, с което удостоверява получаването на подкрепата за деня.

Подробна информация за включване в проект „Детска кухня“ родителите могат да получат в районните социални служби на Дирекция „Социално подпомагане“ в Русе, които са разкрити във всеки квартал на Русе.

Освен материалната помощ и подпомагането с храни, най-нуждаещите се деца ще получават и съпътстваща подкрепа, индивидуално ориентирана към техните нужди и проблеми, за да се намери най-правилният път за повишаване качеството им на живот.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X