https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНикола Стоянов: Ако не се събират данъците и цените са високи, няма...

Никола Стоянов: Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията

“Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията”, заяви бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов в “Денят започва”.

“Има дерогация, която е дадена на България и заради технически причини – по-труден достъп чисто логистично през Черно море, но най-вече за полза на българските граждани и на българската държава. При такава дерогация две неща трябва да се получат – ниски цени на горивата и същевременно да се обложат свръхпечалбите на “Лукойл”. С преговори отстоявахме интересите на България по време на служебните правителства и рафинерията си плащаше данъците. Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията”, подчерта Стоянов.

“Нося ви две таблици. По време на редовните правителства виждате при стартиране на военните действия в Украйна цените на горивата рязко се откъсват от цените на суровия петрол, в случая Уралс, който ние ползваме. Тоест суровината поевтинява рязко, при нас цените се покачват рязко през цялото време. Ние заварихме цена средно около 3,5 лв/л, когато застъпиха служебните правителства. При нас цената падаше и успяхме до 2,3 лв/л цената да свалиме. Отново като идва редовния кабинет на Денков се качва средната цена на горивата у нас, което със сигурност е една от сериозните проинфлационни мерки”, каза бившият икономически министър.

Той коментира инициативата “Достъпно за вас” на Министерството на икономиката и индустрията.

“Изглежда ми, че Министерството рекламира промоциите във веригите. Няма гаранция качествени продукти ли влизат в тази кампания. Не виждам контрол върху веригите, нито законодателни инициативи.”

Инфлацията у нас е изцяло привнесена отвън, смята Стоянов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X