https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРуските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

Страните от Европейския съюз обсъждат възможността за ограничаване на свободата на движение на руските дипломати, акредитирани в Шенгенската зона, съобщи британският всекидневник “Файнаншъл таймс”. Инициативата е на Чехия.

На руските дипломати ще бъдат издавани визи и разрешения за пребиваване, които ще им позволяват да пътуват само в рамките на страната, където са акредитирани. Освен това те ще се нуждаят от биометрични паспорти, които са “по-трудни за фалшифициране”.

Целта на тези мерки ще бъде “борбата с шпионажа”, твърдят чешките представители. Изданието отбелязва, че подобни ограничения са трудни за прилагане по правни причини, така че е малко вероятно да бъдат договорени бързо, за да станат част от почти готовия 12-ти пакет санкции.

В мотивите си Чехия посочва, че руските дипломатически представители пътуват свободно из ЕС с визи, издадени от страните от общността, което усложнява “проследяването на потенциална шпионска дейност”. Представители на Европейската комисия не са отговорили на молбата на вестника за коментар относно възможността за въвеждане на подобни ограничения за руските дипломати.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X