https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноИзмериха рекордно високи температури в Бразилия

Измериха рекордно високи температури в Бразилия

В Бразилия измериха най-високата температура, регистрирана досега в страната – 44,8 градуса по Целзий. Рекордът е поставен в неделя в Арасуаи. Месец преди началото на лятото в Южното полукълбо, най-голямата държава в Южна Америка е обхваната от гореща вълна с безпрецедентни жеги.

Учените обясняват жегите с явлението „Ел Ниньо” и с климатичните промени. Предишният температурен рекорд в Бразилия е отчетен през 2005 година. Междувременно, силни бури в южната част на страната причиниха значителни наводнения в понеделник, а през уикенда загинаха най-малко четирима души.

„Тази нова гореща вълна е свързана главно със силното явление „Ел Ниньо”, което наблюдаваме, особено от юни и юли насам. Сега достигаме повече или по-малко пика му и това е една от основните причини за по-високите температури в някои части на Бразилия, особено до най-населените градове – Сао Пауло и Рио де Жанейро. В основата на всичко това стои изменението на климата, което все повече допринася за тези екстремни температури”, коментира метеорологът Каетано Мансини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X